The Age of the Strange | Proiecție de filme

În cadrul proiectului Contracorpuri, după Hipercorpuri | workshop de dans cu Simona Deaconescu vă invităm la:

↠ 19:30 – 20:30 | Remixand Zone: Dans si Cinematografie – master class cu Simona Deaconescu
↠ 20:30 – 21:30 | Bucharest International Dance Film Festival On Tour – The Age of the Strange – proiecție de scurtmetraje (scroll pentru detalii)
💡 Intrarea liberă

Nu uitați că dumincă vă așteptăm, de asemenea, la Counterbody | spectacol de dans, instalație și muzică.
Rezervări bilete: www.teatrufix.ro/rezerva

________________________

Remixand Zone: Dans și Cinematografie
Master class cu Simona Deaconescu
60 min

Pentru a înțelege mai bine specificul unui film de dans și pentru a intra în culisele realizării unui astfel de film, Simona Deaconescu (coregrafă, regizoare și directoare artistică a BIDFF) vă invită la ‘Remixând Zone: Dans și Cinematografie’.

În cadrul acestui master class vom discuta succint despre filmul de dans și contextul în care se dezvoltă, vizând: subiectele și temele abordate, modalități de expunere cinematografică (coregrafia camerei), dramaturgia mișcării, problematica ritmului în montajul unui astfel de film, relația de interdependență a corpului cu spațiul, modalități practice de a realiza scenariul și storyboard-ul, direcții curatoriale internaționale, modalitățile de finanțare și platformele de distribuție.

Pentru a avea un format aplicat, atelierul va avea ca studiu de caz ultimul film realizat de Simona – “Sonder”, film care de la lansarea din noiembrie 2016 a fost selectat în peste 20 de festivaluri din lume, primind premiile:

– Loikka Award – festivalul Loikka din Helsinki (FN);
– Festival Favourite – Opine Dance Film Festival din Atlanta (SUA);
– și mențiuni onorifice din partea juriului la Bestias Danzantes Dance Film Festival din Santiago de Chile (CH) și Kolkata International Film Festival din India.

“Sonder” a făcut parte din selecția oficială a unor festivaluri de prestigiu precum Cinedans, Dance Camera West, San Francisco Dance Film Festival, Aesthetica Short Film Festival, Dance Film Festival Brussels, Light Moves Festival of Screendance, Videodanza Buenos Aires etc. Simona a susținut ateliere de film de dans în România, Austria și Chile.

Trailer Sonder: https://vimeo.com/190432362

Ultima parte a master class-ului este dedicată întrebărilor participanților, precum și expunerii unor platforme de formare profesională pentru cei interesați de realizarea unui astfel de film.

Master class-ul este adresat tuturor persoanelor interesate de crearea și producția unui astfel de film.

________________________

BUCHAREST INTERNATIONAL DANCE FILM FESTIVAL ON TOUR

The Age of the Strange
durata: 60’

Proiecția “BIDFF: The Age of the Strange” cuprinde filme care pun corpul în raport cu contextul din ce în ce mai tulburător al unei lumi în situație de criză și pun sub semnul întrebării autenticitatea existenței cotidiene, contradicțiile și fragilitatea devenind vectori ai traiectoriei zilnice.

Au fost selectate 8 filme din 8 țări diferite, scurtmetraje care explorează, printre altele, libertatea și limitările ei, sistemul informațional și reîntoarcerea la gândirea intuitivă, regăsirea venerației într-o lume care inhibă emoția și dorința de a atinge perfecțiunea, prin modalități de expunere “tehno-surealiste”.

↠ THE LINE
Premiul pentru Cel Mai Bun Film Internațional
durata: 13:24’
2015, FR
R: Adrien Ouaki & Nathan Cahen
C: Adrien Ouaki

Un film care explorează șabloanele variabile ale comportamentului uman atunci când înfruntăm timpul și modul în care mintea umană poate ajunge foarte ușor o închisoare.

Trailer: https://vimeo.com/138545157

↠ TO THE ENDS OF THE FINGERTIPS
Premiul pentru Inovație
durata: 3:12’
2016, UK
R: Roswitha Chesher
C: Sophie Arstall & Sophie Barker

Alunecând printre degetele timpului, autorii filmului caută libertatea și împlinirea într-o poveste suprarealistă și complexă vizual.

Trailer: https://vimeo.com/169114762

↠ MOURNING
Premiul Publicului
durata: 9:44
2015, HU
R & C: Réka Szabó

Artiști fantomă ajung la o ceremonie de înmormântare, unde își iau la revedere de la cei care au decedat prin spectacole absurde, într-o poveste SF de inimă rea cu turnuri comice.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=R23DHcznYjk

↠ GOLDEN BOI
Premiul Cel Mai Bun Film Românesc
durata: 2:50’
2017, RO
R: Corina Andrian
C: Maria Beatrice Tudor, Mariana Gavriciuc

Un ochi, doi, cinci (mulți). Ești, mut, surd, după tot, și totuși, ești epiderma în soare, sprijin cuiva, oarecare, piedica la fiecare mișcare, o pereche de blugi. Ești Cineva în Marele Ceva, împrejur nici urmă de umbră, de oameni în blocuri, în spații tot locuri.

Trailer: https://vimeo.com/230446847

↠ 2-28
Mențiune specială a juriului pentru cel mai bun film internațional
durata: 5:20’
2016, FR/TW
R & C: Florent Schwartz

O abordare conceptuală inteligentă a efectelor cutremurătoare pe care le-a avut instaurarea cultului personalității generalului Chang asupra taiwanezilor dupa Al II-lea Război Mondial, conducând la o schizofrenie politică pe care Taiwan trebuie să o înfrunte și astăzi.

↠ WE NO LONGER WAIT FOR THE BARBARIANS
Mențiune specială a juriului pentru inovație

durata: 8:21’
2016, IT
R: Alain El Sakhawi
C: Alain El Sakhawi & Collettivo QBR

Inspirat din poezia lui Constantine Cavafy – “While waiting for the barbarians”, filmul este o alegorie la mitul pacatului originar, transferat in lumea contemporana.

Trailer: https://vimeo.com/212773993

↠ WRONGHEADED
durata: 9:40’
2016, IE
R: Mary Wycherley
C: Liz Roche

Coregrafia curajoasă și versurile tăioase se împletesc într-un film care scoate la lumină una dintre cele mai aprinse dezbateri din societatea irlandeză de astăzi, centrată în jurul libertății femeilor de a face alegeri în legătură cu corpul lor.

↠ COLD
durata: 6:15’
2017, DE
R & C: Sven Niemeyer

Oricât de tare ar încerca, o mamă nu este capabilă să simtă iubire pentru copilul ei.

________________________

Acest eveniment face parte din proiectul cultural Contracorpuri, un proiect cultural co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național.

AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.